Aikikan - Aikikai Aikido

Wapentraining

Kenjutsu

Kenjutsu ('de kunst van het zwaardvechten') is een traditionele Japanse krijgskunst die al eeuwenlang in Japan wordt beoefend. Het voornaamste wapen dat wordt gebruikt in Kenjutsu is de Katana (Samuraizwaard).

Voor Japanners is er geen eerbiedwaardiger wapen dat beter de Bushido, de riddermoraal van de Samurai, symboliseert. Geen ander wapen is nauwer met de geschiedenis, traditie en cultuur van het land verbonden. Er waren oorspronkelijk vele honderden stijlen (scholen) voor Kenjutsu, maar tegenwoordig zijn er maar enkele tientallen van over.

Kenjutsu die binnen de Aikikan Dojo's wordt beoefend is gebaseerd op Kashima Shin Ryu.

Battojutsu

Battojutsu is de kunst van het trekken van het zwaard. Het wordt solo beoefend.

Het doel van Battojutsu is het bereiken van perfectie in het uitvoeren van de bewegingen, zowel fysiek als mentaal.

Het zwaard dat voor Battojutsu wordt gebruikt wordt Iaito genoemd. Een Iaito is niet scherp. Voor snijoefeningen ofwel Tamashigiri wordt een Shinken, 'levend zwaard', gebruikt. Een Shinken is scherp.

De Battojutsu oefeningen die binnen de Aikikan Dojo's worden beoefend zijn, evenals de Kenjutsu lessen, gebaseerd op Battojutsu oefeningen binnen Kashima Shin Ryu.

Aiki-ken

Dit zijn traditionele oefeningen met het zwaard, binnen het didactische systeem van Aikikai Aikido, zoals het was geïntroduceerd door O'Sensei Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido.

Aiki-jo

Naast Kenjutsu, Aiki-ken en Battojutsu wordt ook Aiki-jo (kunst van het stokvechten) bij Aikikan Dojo's wekelijks beoefend. Het leren omgaan met een aanval met een mes (Tanto) wordt behandeld tijdens de reguliere lessen.